Inleiding

Nu Joomla succesvol geïnstalleerd is, gaan we de omgeving die je net aangemaakt hebt eens verkennen. Een Joomla website kent een voorkant en een achterkant. De voorkant noemen we Front-end en de achterkant heet Back-end.

Front-end

De Front-end is datgene wat je websitebezoeker ziet, dus eigenlijk de website zelf. De Front-end bereik je door het adres dat je site heeft in te tikken. In ons geval is dat dus http://www.gowow.nl/ovnummer. Je kunt delen van de Front-end afschermen en alleen toegankelijk maken voor geregistreerde gebruikers. De uitleg van de installatieprocedure die je net doorlopen hebt is daar een voorbeeld van, die zie je alleen als je ingelogd bent.

Meer uitleg over de Front-end zie je in de videotutorial de front-end omgeving van Joomla.

Back-end

De Back-end van een Joomla website is de omgeving waarbinnen je het beheer van je website uitvoert. Artikelen toevoegen, nieuwe menu items aanmaken, een enquête publiceren, de opmaak aanpassen zijn voorbeelden van beheerszaken die je via de Back-end regelt. De Back-end van je site bereik je met de url http://www.gowow.nl/ovnummer/administrator. Dit kan dus vanuit elke computer met een internetverbinding, extra software is niet nodig, je kunt het beheer dus vrijwel overal en altijd uitvoeren.
Je logt in op de Back-end met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je tijdens de installatie opgegeven hebt. Als je dit wachtwoord kwijt bent, heb je een groot probleem, je kunt je site niet meer beheren. Dit is de reden dat veel beheerders een tweede gebruiker aanmaken met dezelfde beheerdersrechten en die gegevens ergens goed bewaren.

Meer uitleg over de Back-end krijg je in de videotutorial de back-end omgeving van Joomla.

Samenvatting

Url front end - www.gowow.nl/ovnummer

Url back end - www.gowow.nl/ovnummer/administrator

 Tip: maak er bladwijzers van in je browser. Je kunt dan altijd makkelijk naar je website.