De inhoud

Artikelen bevatten de werkelijke inhoud van de website. In het artikel staan de tekst en de plaatjes die je ziet. We vinden de artikelen in het Topmenu onder InhoudArtikelen.

Aanmaken van een nieuw artikel
  • Ga via het Topmenu naar Inhoud > ArtikelenJe komt in het overzicht van alle artikelen die je gemaakt hebt.
  • Klik linksboven in de menubalk op Nieuw. Je komt in het scherm waarmee je een artikel kunt bewerken.

    De volgende gegevens moet je in ieder geval invoeren/bewerken:
  • Vul een Titel voor het artikel in.
  • Rechts in je scherm zie je het veld Status, dat moet op Gepubliceerd staan.
  • Selecteer in het veld eronder de gewenste Categorie.
  • Als je het artikel direct op de voorpagina van de website wilt tonen, kun je dat hier aangeven door Ja aan te geven onder Speciaal.
  • Het artikel moet tekst bevatten, minstens 1 teken.
Tekst invoeren

Met de Teksteditor kun je nu teksten invoeren. De teksteditor lijkt veel op Word. De tekst die je hier tikt verschijnt op de website. Lees de tekst goed door, er staan belangrijke zaken in.

joomla teksteditor

Als je bekend bent met tekstverwerkers zoals Word zullen enkele knoppen van de Editor je zeer bekend voorkomen. Bijvoorbeeld het Bold of Italic maken van een stukje tekst, of het aanmaken van een genummerde of ongenummerde lijst. Maar er zullen ook veel knoppen tussen zitten die je niet kent. We zullen er hier een aantal van bespreken, bijvoorbeeld het aanmaken van een link, of een tussenkopje.

Begin nu met het invoeren van tekst in het tekstveld. Als je een nieuwe paragraaf wilt maken, druk je op de Entertoets. Wil je alleen de regel afbreken (in dezelfde paragraaf), om naar de volgende regel te gaan, druk dan op Shift + Enter. Sla je tekst regelmatig op, je werkt on-line, als je internetverbinding wegvalt en je hebt niets opgeslagen, ben je alles kwijt. Opslaan doe je door bovenin je scherm op Opslaan te klikken. Als je op Opslaan & sluiten klikt wordt de tekst ook afgesloten, dat doe je dus als je helemaal klaar bent met je artikel.

Plakken vanuit Word

Als je tekst vanuit Word direct in Joomla plakt, wordt er door Word opmaak meegezonden, daar kun je veel last van hebben als je de tekst wil opmaken. Een trucje is om de tekst eerst in Kladblok te plakken en van daaruit te plakken in Joomla. Je bent dan alle 'vreemde' opmaak kwijt. Je kunt nu met een schone lei de tekst gaan opmaken.

Titels en tussenkopjes

Als je titels of tussenkopjes een opmaak wil geven, selecteer je de betrefende tekst en klik je in de Editor op het 'Format'-selectieveld (het middelste!) en selecteer daar Heading 1, 2, 3, 4, 5 of 6. De geselecteerde tekst wordt nu groter en heeft een andere opmaak gekregen. Experimenteer een beetje met de verschillende headings. Gewone tekst heeft overigens altijd het formaat Paragraph.

Een lees meer... knop maken

Je kunt ook een scheiding maken tussen een introductie en de rest van de tekst. Dit doen we zodat we op overzichtspagina's alleen de introductie zien in plaats van gelijk de gehele tekst. Zodra je dan op 'Read More' of 'Lees meer' klikt krijg je het volledige artikel te zien. Zet hiervoor de cursor aan het einde van de eerste alinea. Als we onderaan de teksteditor-scherm kijken zien we een knop 'Lees meer...' staan. We klikken hier op en er verschijnt een lijn in de Editor. Deze lijn geeft nu aan wat de introductie is en wat je extra ziet zodra je verder leest.

Je artikel op de voorpagina publiceren

Als je je artikel op de voorpagina van je site wilt zien, geef dan aan dat het op de voorpagina moet komen, dit doe je door onder Speciaal te kiezen voor Ja.