Inleiding

Er worden er steeds vaker aankopen gedaan op internet. Nog elk jaar groeien de totale online bestedingen. Er worden steeds meer nieuwe webwinkels geopend. In een webwinkel kan zowat alles worden verkocht. Als je beginnend ondernemer bent is het laten inrichten van een webshop vaak een kostbare aangelegenheid. Om kosten te besparen kun je zelf een webshop gaan inrichten, dat hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. 

Ook bestaande winkeliers breiden hun onderneming vaak uit met een webshop. De producten worden dan zowel online als in de winkel verkocht. Een webwinkel is dus een investering in een nieuwe trend en in de toekomst. Momenteel zijn er steeds meer webwinkels die in grootte toenemen. Ook deze webwinkels zijn klein begonnen en uiteindelijk uitgegroeid tot succesvolle ondernemingen.

Kosten

Wat kost dat nu, een webshop? Hieronder volgt een omschrijving van de kosten waarmee je te maken krijgt om je webshop in te richten. Dit zijn kosten om je webshop technisch draaiend te krijgen en te houden, de kosten van producten zijn hierin niet meegenomen.

Domeinnaam
Op de eerste plaats heb je een domeinnaam nodig. Dat is de naam die je intikt om bij de winkel te komen. Vroeger was een goede naam heel erg belangrijk. Tegenwoordig is dat minder belangrijk omdat klanten je vinden via een zoekmachine. De kosten van een domeinnaam zijn pakweg 10 Euro per jaar. Er zijn aanbieders die de naam goedkoper aanbieden en dan is het ook afhankelijk van de extensie die je kiest. Een .nl domein is goedkoper dan een .eu domeinnaam. 

Hostingkosten
Hostingkosten zijn de kosten die je betaald om serverruimte in te huren. Je website met je webshop plaats je op een server die door een webhoster beschikbaar wordt gesteld. Het bedrag dat je daarvoor betaald is onder andere afhankelijk van de service (lees hulp) die de hoster biedt en de ruimte die je nodig hebt. Voor 25 Euro per jaar kun je in het begin goed uit de voeten.

Programma's
Voor je website en je webshop heb je programma's nodig. Wij gebruiken daarvoor Joomla, de software voor de website en Hikashop, de software voor de webshop. Deze programma's zijn gratis. Er wordt wel een donatie van je verwacht op het moment dat je ermee geld gaat verdienen. Voor Hikashop geldt overigens dat de basisversie gratis is, je kunt dan niet alle functies van het programma gebruiken. In het begin kun je er prima een webshop mee draaien, als je later meer wilt dan kost je dat afhankelijk van wat je wil, 50 of 100 Euro per jaar.

Ideal
In Nederland is betalen met Ideal de belangrijkste betaalmethode. Het toevoegen van deze betaalmethode is vrij ingewikkeld. Daarom is het kopen van een extra stukje software de makkelijkste manier om de betaalmogelijkheid Ideal toe te voegen. Daarvoor betaal je dan eenmalig zo'n 70 Euro. 

Samenvattend

  • Domeinnaam: 10 Euro
  • Hostingkosten: 25 Euro
  • Ideal: 70 Euro

Als je alles zelf doet heb je per jaar zo'n 100 Euro nodig voor je website + webshop.

 

Ga nu verder met de eerste kennismaking met Hikashop.